Selaön

Selaön – Vår plats på jorden

Med sina 95 kvadratkilometer är Selaön norra Europas största insjö-ö och ett intressant besöksmål. Selaön är beläget utanför Stallarholmen mellan Mariefred och Strängnäs. Från Stockholm tar det ungefär 1 timme och 20 minuter med bil. Tåget går till Läggesta strax utanför Mariefred, därefter är det buss eller cykel för den som inte väljer bil. Eller båt förstås. Det går en bro över till Selaön från Stallarholmen, vilket innebär att det inte finns några tider att passa annat än att det ibland kan vara broöppning.

Det är Mälaren som omger Selaön som ligger på den 59:e breddgraden. Här startades alltså Selaöns vinodling 2019 och då visste ingen hur det skulle fungera på denna nordliga breddgrad – men idag vet vi! Selaöns Vingård utvecklas och tar nya små steg framåt för varje år. Gården är belägen på Överselö, 9 km från Stallarholmen. Odlingen är idag inte öppen för spontanbesök men bokade visningar, provningar och besök tar vi gärna emot.

Vilt och härligt

Selaön är en fantastisk plats på jorden som inte bara är vacker utan också, med sitt milda och soliga klimat, generöst mot odlare. Så har det varit i alla tider. En gång i tiden var ön vida känd i Stockholm för sina äppel- och grönsaksodlingar. Frukt, bär och annat fraktades med ångbåt till Stockholm för att sedan säljas i saluhallarna. I dag är det främst spannmålsodling, jakt och skogsbruk som livnär de bofasta, som sysslar med lantbruk i någon form, på ön. 

Endast ett fåtal gårdar har idag kvar sina kor, men hästgårdar, grisgårdar och får finns det gott om. För den som vill köpa med sig grönsaker hem ligger Kilfröslunda gård bara ett stenkast från Selaöns Vingård. På Kilfröslunda säljs grönsaker efter säsong och på sommaren är det hallon- och jordgubbsplockning som gäller. Här finns också ett kafé och höns och grisar att titta på. 

Det vilda är annars det som gäller på ön. Att stöta på älg, vildsvin, rådjur och framför allt dovhjort hör till vardagen. Glöm inte att ibland titta upp mot, den ofta klarblå himlen. Har man tur kanske fiskgjusen med sina karaktäristiska vita vingspetsar kretsar där ovan, eller en havsörn eller ormvråken. Håll också utkik efter skyltar som visar att ”här säljs det lokal honung” eller ”keramik” eller ibland ”loppis”. I slutet av augusti, helgen innan skolorna börjar, förvandlas hela ön till en enda stor loppismarknad och många öppnar sina visthusbodar, trädgårdar och garageinfarter för att sälja allt mellan himmel och jord.

Selaön ser nästan ut som ett hjärta som delvis delas på mitten av vatten. Överselö och Ytterselö kallas de båda orterna.

Runstenar

Gamla gravfält och runstenar möter besökarna runt hela ön. Mest berömt är nog Åsa Domarsäte i början av Överselö. Det är en grupp väldiga stenar som ordnats i skeppsform. Runt skeppssättningen ligger gravfält med kullar som på våren lyser lila då mängder, och åter mängder av backsippor blommar.

På Selaön finns två vackra kyrkor. Överselö kyrka och Ytterselö kyrka. Båda är värda ett besök för den som är intresserad. Till kuriosan kan tilläggas att Barbro ”Bang” Alving ligger begrav på Ytterselö kyrka. Ett måste när det gäller Öveselö kyrka, som härstammar från 1200-talet, är de vackra valmålningarna från 1400-talet som nyligen varsamt har renoverats. 

De bägge slotten Mälsåker och Tynnelsö

På ön finns också två slott, förstås ligger det ena, Mälsåkers slott, på Ytterselö och det andra, Tynnelsö slott på Överselö – eller snarare på en ö strax utanför, Tynnelsö ö.

Mälsåkers slott är idag ett levande besöksmål, främst under sommarmånaderna, eftersom det inte finns värme eller el i slottet, men då är det ofta konserter eller mindre musikaliska föreställningar här. Slottet har en omväxlande historia från stormaktstiden på 1600-talet till norskt hemlighetsmakeri under andra världskriget. Men kanske mest spännande är epoken på 1700-talet då slottet övergick till släkten von Fersens ägo.  Axel von Fersen d.ä inrättade bostad i slottet där senare även den mer berömde Axel von Fersen d.y tidvis bodde. Han sades vara älskare till Frankrikes drottning Marie Antoinette. Båda gick en våldsam död till mötes då Marie halshöggs under revolutionen i Paris 1793 och Axel slogs ihjäl av mobben i Stockholm 1810, anklagad för att ha förgiftat Sveriges dåvarande kronprins. I dag säger skrönan att Axel von Fersen har murat in delar av Marie Antoinettes juvelsamling någonstans i väggarna på slottet. Statens Fastighetsverk, som förvaltar byggnaden, gjort vissa undersökningar med värmekamera men tyvärr inte funnit något. 

Mälsåkers slott från vattensidan. Foto: Wikipedia Free of use.

Wilma 6 år på spökjakt i källaren på Mälsåkers slott.

Tynnelsö slott

Tynnelsö slott är definitivt inte lika lättillgängligt som Mälsåkers slott, det går endast att ta sig dit med egen båt, även om det även här finns en spännande historia. Borgen, som det från början var, byggdes för att tillhöra Strängnäsbiskoparna från 1306 till 1522. I samband med reformationen intog Gustav Vasa borgen och lät göra om den till ett kungligt lustslott för rekreation. I mitten av 1700-talet får man väl säga att slottets glansperiod avslutades då Karl XII överlämnade det, som betalning av en krigsskuld, till ukrainska Anna Woynarowska som lät slottet förfalla. I dag förvaltas även denna byggnad av Statens Fastighetsverk.

Tynnelsö slott. Foto: Stallarholmens hembygdsförening.

Bad, cykel och vandringar

Sörmlandsleden, med sina 1 000 kilometer preparerade leder, passerar förstås även över Selaön. Enklast är att söka vandringsstråk på deras hemsida. På www.svenskarunstenar.net finns också en bra karta över runstenar värda att se. 

Det finns två fina publika bad, dels Östabadet strax efter bron samt Ekebyviksbadet på Överselö som drivs av den ideella föreningen Ekebyvikskamraterna. Här finns omklädningsrum och bryggor, men matsäck får man ta med sig själv.

På Ekebyviksbadet går det ibland att testa sina simkunskaper och ta märken.

Övernatta

Torpet i Tuna

Hos matkonnässören Patrik Arneke och hans hustru Anna-Lena kan man via, airbnb boka in sig på ”Torpet i Tuna”. Ett gammalt, genuint men superfräscht boende i en vacker miljö. Patrik öppnar ibland också sin matsalsbyggnad där man kan boka middagar och andra arrangemang.


Magasinet i Tuna

På det lyxiga och smakfulla magasinet i Tuna kan det större sällskapet, kanske två – tre par eller en större familj hyra in sig, också via airbnb.  Runt knuten till magasinet lever hönsen och färska ägg brukar finnas som en liten överraskning i kylskået.


Gripsholms Värdshus, Mariefred

Den som vill bo kungligt vackert väljer förstås att övernatta på Gripsholms värdshus i Mariefred som dessutom har en väldigt trevlig vinkällare, vilket borde uppskattas av läsare av denna sida.

Vinkällaren på Gripsholms Värdshus.

Torpet i Tuna

Boende på Torpet i Tuna.

Magasinet i Tuna.

Restauranger och annat

Stallarholmen
Nu blir det lite knepigare eftersom det inte finns någon egentlig restaurang på Selaön. Däremot pågår ofta evenemang av olika slag på Äleby gård, Ytterselö, där man också kan köpa viltkött och annat. Även Patrik Arneke arrangerar middagar i sin matsalsbyggnad i Tuna, men dessa bokas och genomförs mest under höst och vår.

På ön finns det i alla fall en enklare men bra pizzeria samt en ICA-butik. I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset och där finns det ett trevligt vedugnsbageri, Bageri Special samt en viltköttsbutik, Millert & Dahlén. Här finns också bland annat en auktionskammare samt en veterinär.

Mariefred
I Mariefred finns det både lunch och middagsställen och vi rekommenderar gärna Skänken, Gripsholms Värdshus, Rakstugan som serverar smårätter, svenska ”tapas” till lunch och middag. Han i Hörnet, är en bistro med ute- och inomhusservering. Alba, som serverar enklare rätter och har öppet senare än andra.

I Mariefred kan den shoppingsugna också passa på att besöka:
Mariefreds bokhandel, som är av den genuina sorten med såväl Evas stora kunskap som trevliga bemötande bakom disken. Jerners rum, för den som söker inredning och presenter. Gripsholms vävarestuga, med modernt hantverk, kläder och inredningsdetaljer. Smedjan, en genuin handelsträdgård som går i det ekologiska tecknet.

Glöm för allt i värden inte bort Gripsholms slott. En stor upplevelse som toppas med Statens porträttsamling på våning 3.

Och såklart är ni, än en gång, varmt välkomna att besöka oss på Selaöns Vingård, för vingårdsvandringar och provningar i vårt nya vineri.

 Lena & Erik

Den här sidan är inte annonsfinansierad eller bygger på andra samarbeten. Tips och förslag kommer helt ur våra hjärtan – alltså för att vi personligen tycker att det är väldigt bra, trevligt eller sevärt. Sådant som vi själva skulle vilja uppleva om vi var gäster på Selaön.

Det trevliga vedugnsbageriet Bageri Speceri erbjuder fina surdegsbröd och goda bullar.

Lokalproducerade köttprodukter hittar du hos Millert & Dahlén i Gula Industrihuset.

Rakstugan i Mariefred erbjuder svenska smårätter och en trevlig atmosfär.