Vineriet

Vineriet är delvis finansierat med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Jordbruksverket och Leader Sörmland.

Ett tidigare stall har under våren och sommaren 2023 byggts om till ett vineri. Här får ståltankarna mer utrymme och plats finns för ytterligare tankar. Framtiden får utvisa vilket vin dessa kommer att innehålla. Vem vet, kanske kommer också något ekfat att få plats.

I vineriet finns det nu också bättre möjligheter för arbete med pressning, jäsning, degogering och allt annat som arbetet med vinframställning innebär. Att behöva arbeta i trånga lokaler och utomhus med detta är numera ett minne blott…

För att uppnå högsta kvalitet utförs vintillverkningen manuellt. Druvorna plockas och renas för hand. Pressning sker med en Speidel hydralisk press för skonsam pressning. Jäsning och lagring sker på ståltankar i rum där temperaturen kan kontrolleras och med minimal användning av kemiska ämnen i musten.

Ett provningsrum är också iordningsställt i vineriet. Främst sker förstås provningar här som är kopplade till vinframställningen. Men vi tar också emot grupper för vinprovningar av företrädesvis svenska viner.

Ståltanken fylls med Rondo-druvan för att om några månader bli ett nouveau-vin.

I vineriet tas de handplockade druvorna emot för att snabbt pressas.

Erik och Kira arbetar med pressningen av årets första skörd.