Vingården

På Selaöns vingård odlas främst druvor av sorten Solaris. Solaris är en PIWI-druva (se mer om vad det är under fliken Våra viner & PIWI druvor) och som trivs bäst i nordligt klimat. Den ger friska vita stilla viner och mousserande viner. Den största delen av skörden från Selaöns Vingård går till mousserande vin som är vinifierade enligt champagnemetoden, eller mer korrekt méthode traditionell, vilket innebär en andra jäsning på flaska.

Vingården odlar även en mindre mängd av den röda druvan Rondo som också är en PIWI-druva. Vi vinifierar enligt metoden Maceration Carbonique vilket ger ett primörvin av typen nouveauvin från Beaujolais (även om dessa viner är gjorda på druvan Gamay). 

Den senaste plantering är av druvan Souvignier Gris. Den kallas ofta för den ”rosa” druvan eftersom fruktköttet och även skalet antar en rosa ton. Druvan ger ett välsmakande fruktigt vin vars syra inte är lika hög som Solarisdruvans. Det är också en PIWI-druva men den är ung i Sverige och få har hunnit göra vin av den.

På experimentstadiet i vingården finns även ett mindre antal av “champagnedruvan” Pinot Meunier, eller Meunier som man bör säga eftersom det nyligen fastställts att det inte finns någon klon av Pinot i den. Meunier är ingen PIWI-druva och hur dessa stolta, fransyskor ska klara vårt något bistra klimat i Norden kan bara framtiden utvisa.

Totalt har Selaöns Vingård just nu omkring 1000 vinstockar. Vi har hittills inte använt några kemiska bekämpningsmedel i vingården och hoppas kunna undvika det i framtiden, men att kalla oss för en ekologisk vingård vill vi inte av flera skäl. Dels är det förenat med oerhörda kostnader för certifiering vilket inte är relevant för en mindre vingård dels är det förenat med villkor som vi hoppas men ännu inte kan lova att vi lever upp till eftersom vinodling på denna breddgrad är så unikt och nytt.

Det var en chansning att börja odla vindruvor i vårt kalla klimat. I dag vet vi att det går att göra inte bara vin utan också bra vin.

Solaris är huvuddruva på Selaöns vingård av vilken vi främst gör mousserande viner.

Vi använder oss enbart av PIWI-druvor vilka kräver kortare tid mellan blomning och skörd

Skörden är årets roligaste tid då familj och vänner gärna samlas för att hjälpa till.